Senioren

 

 

Senioren

 

Dit is een traject van 6 bijeenkomsten dat speciaal is opgesteld voor Senioren. Hierin worden de belangrijkste levensbehoeftes en 'levensevents' behandeld. 

Angsten toekomst

Het kan natuurlijk voorkomen dat je nu niet meer weet hoe je je doelen moet stellen, omdat je het gevoel hebt dat het allemaal is behaald. De kinderen zijn al groot, het werken staat erop. Je hebt nu heel veel tijd over en weet niet meer precies wat je ermee moet? Dan kan het goed mogelijk zijn dat je bepaalde angsten gaat voelen. Over “ ik ben niet meer nodig, of ik weet niet meer wat ik moet doen, morgen heb ik niets te doen wat nu? Maar ook angst voor dood, angst voor ziektes, angst om alleen te komen staan etc. We gaan deze angsten/vrezen onder loep nemen en kijken of we het kunnen vorm geven in het heden. Wanneer je ze onder ogen ziet en kunt benoemen zal je merken dat het makkelijk wordt om ermee om te gaan, en dat het wordt verkleind. Wanneer je echt de controle krijgt over de gedachten, krijg je ook controle over je emoties en je lichaam. Ook merk je dat je lichamelijke klachten/pijn wordt verminder en dat je van binnen vreugde voelt i.p.v. alleen maar angst. We praten uitgebreid en duidelijk over je gedachtegangen, we herformuleren ze en geven we een plaats. Zo krijg je er controle over en kun je zelf een positieve draai/vorm aan geven en het omvormen naar positieve gedachten.

 

Denken/piekeren over verleden

Denken over wat je hebt gedaan, over wie je allemaal nog spreekt en wie niet, denken over wat je anders had kunnen doen toen je daar nog de kans voor had en spijt en verdriet om hier het meest ter pas. Wat is er precies gebeurd, waarom pieker je er zoveel over, wat kan je er nog aan doen, hoe wil je het oplossen. Alle problemen en emoties die toen in die tijd niet is opgelost, komen nu allemaal naar boven. Hoe controleer je ze en krijg je eindelijk rust.

 

Genieten van het heden/ focus op het hier en nu 

Nu heb je al de tijd om te gaan denken over vroeger, hoe het was vroeger, op het werk, sociale kring en je privé leven, maar ook hoe jij zelf in elkaar zat, hoe je eruit zag, hoe je dingen sneller kon begrijpen of aan kon. Je verlangt misschien naar het verleden, dat is logisch, maar daardoor ga je alleen maar in het verleden leven en kun je niet zo goed focussen op heden en misschien ook niet voldoende genieten. Wat we in dit traject doen is, we gaan samen kijken wie je nu bent, hoe je bent, wat jou zo sterk maakt, bijzonder maakt, jezelf te accepteren hoe je bent en wat de verleden jou heeft gebracht, we pakken de positieve en sterke punten aan en versterken die.

 

Emoties reguleren, verdriet verlies

 

Slaapproblemen 

Inslapen, doorslapen; heeft doorgaans te maken met het focussen op het heden en alleen maar te haken in je verleden. Het kan zijn dat het ook te maken heeft met je angsten en je vrezen over toekomst. Dit wordt allemaal besproken en erover nagedacht. Het inslapen komt vaak voor omdat je dan steeds moet nadenken over dingen en dit getriggerd je emoties, wanneer je teveel emoties voelt komt je lichaam niet tot rust en gaat tegen werken. Wel moet je kunnen rusten en van de stress kunnen afkomen, wil je goed en gezond kunnen inslapen, en slaap is natuurlijk belangrijk voor al je rust, hersenen en lichaam.

info brochure senioren

Eenzaamheid/ verveling

Neem contact op

+31 6 40 72 38 82